Tournedo, een van de heerlijkste vlees soorten. Alleen door naar de textuur te kijken zou je denken dat het ingewikkeld is om zelf klaar te maken. Maar zo moeilijk is dat alweer niet. Met slechts een klein beetje voorbereiding, een goede pan en een sonde vleesthermometer heb je een sappige tournedo op tafel.

Wat is tournedo?

Tournedo is het meest malse stuk rundvlees en bevindt zich in de lendenen. Er zit ook heel weinig vet erin en door dit alles is het een van de duurste stukken rundvlees.

De bereiding

• Trimmen
Begin met het trimmen van de tournedo als deze nog niet is bijgesneden. Om de tournedo in te korten moet je de zilverhuid verwijderen die langs de lengte van de tournedo loopt. Ga voorzichtig met je mes eronder terwijl je het met je andere hand omhoog trekt. Snijd eventueel de vetstrook aan de buitenkant af.

• Binden

De tournedo is een lange snee rundvlees die aan één kant naar een punt komt. Om het vlees gelijkmatig te laten garen is het belangrijk om het vast te binden. Met een slagerstouw bind je het gemakkelijk vast. Steek het lange puntige uiteinde in het dikkere deel van de tournedo en creëer een cilindervorm.

• Koelen
Om je tournedo van buiten een heerlijke korst te geven kun je het onverpakt een nacht in de koelkast laten staan. Dit zal het oppervlakte uitdrogen, waardoor het een prachtige bruine korst krijgt wanneer het wordt gebraden.

Het klaarmaken van de tournedo

Wat doen we eerst?

• Op smaak brengen
Bestrooi de buitenkant met zout en peper en laat een paar uur op kamertemperatuur staan. Dit zal helpen om de binnenkant gelijkmatig te koken.

• Aanbraden
Verhit wat olijfolie in een pan en schroei de tournedo aan alle kanten voor ongeveer 3 tot 5 minuten. Omdat het een lang stuk rundvlees is, kun je het in twee braadstukken snijden die gemakkelijk in je pan passen.

• Insmeren
Maak een eenvoudige knoflook- en kruidenboter en smeer deze over het gebraden rundvlees. Plaats dan de ronde vleesthermometer.

• Roosteren
Rooster de tournedo op 425 graden F totdat de gewenste interne temperatuur is bereikt. Dit duurt slechts ongeveer 20 tot 25 minuten.

De temperatuur

Het vlees wordt geroosterd op een hoge temperatuur van 425 graden F nadat het in een pan is gebraden. Als je geen ovenvaste pan hebt, kun je de tournedo dichtschroeien en vervolgens overbrengen naar een ovenvaste schaal om het koken af te maken.

Het ergste wat je kunt doen is een duur stuk rundvlees te gaar koken. Je zou het moeten koken tot een mooie medium – rare of medium. Hoe hoger de interne temperatuur, hoe taaier het vlees wordt. Het is aangeraden om met een digitale sondethermometer te werken voor nauwkeurig koken.

Hoe lang duurt het bereiden?

Het aanbraden van de buitenkant duurt ongeveer 12 tot 15 minuten ( ongeveer 3 tot 5 minuten per kant ), gevolgd door 20 tot 25 minuten in de oven. Nadat het klaar is met koken moet je het ongeveer 15 minuten met rust laten. Het zal nog steeds in temperatuur stijgen, maar laat de sappen erin bezinken en herverdelen.

Serveren

Tournedos zijn ook heerlijk als je het serveert met een bijgerecht. Enkele bijgerechten die je ermee kunt opdienen zijn:
– Mashed potatoes
– Groentesalade
– Gegrilde groenten
– Gekookte aardappelen met kruiden