Stamppot andijvie, klassiek en vegetarisch

andijviestamppot

De dagen worden korter, de wind waait om het huis. Buiten is het koud en binnen behaaglijk. Tijd voor een heerlijke stamppot andijvie!

De Klassieker :

Ingrediƫnten (voor vier personen):

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram gesneden en gewassen andijvie
  • 200 gram spekblokjes
  • 225 gram rookworst
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 100 ml kookvocht van de aardappels

Bereiden:

Bak de spekjes in ongeveer 7 minuten knapperig. Snij de andijvie in flinterdunne reepjes. Was de andijvie en droog, bijvoorbeeld in een slacentrifuge. Je kunt natuurlijk ook een zak kant en klaar gesneden andijvie nemen. Schil de aardappelen. Snij ze in gelijke stukken en breng aan de kook met een theelepel zout. Als de aardappels koken leg je de rookworst er boven op. Haal de rookworst wel eerst uit de plastic verpakking. Laat de aardappels met de rookworst 20 minuten koken. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Vallen de aardappels makkelijk uit elkaar? Dan zijn ze precies goed.

Voor je de aardappels afgiet, haal je met een soeplepel ongeveer 100 ml kookvocht uit de pan. Haal dan de rookworst uit de pan en giet de aardappels af. Maak er een mooie puree van, door de aardappels te stampen met de roomboter en het kookvocht. Zet de pan op een laag vuur en roer de andijvie er beetje bij beetje doorheen. Roer op het laatst de spekjes erdoor . Proef en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe. Garneer met de rookworst. Het is heerlijk om hierbij zilveruitjes, piccalilly of mosterd te serveren.

Andijviestamppot met kaasomelet:

Hierbij zijn de spekjes vervangen door gebakken ui met kerrie; dit geeft een heerlijke hartige smaak aan de stamppot. De rauwe stukjes paprika zorgen voor een fris en knapperig accent.

Ingrediƫnten (voor vier personen):

  • 1 pan stamppot (zie klassiek recept)
  • 1 rode paprika
  • 2 kleine uien of 1 grote
  • vier eieren
  • 50 ml melk
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 1 theelepel kerrie
  • vloeibare bakboter of olie

Bereiden:

Maak de stamppot zoals in het klassieke basisrecept beschreven staat. Snij de ui in dunne ringen. Fruit de ui in de bakboter op laag vuur in tien minuten lichtbruin. Voeg de kerrie toe en bak nog een minuut mee. Snij de paprika in kleine blokjes. Klop ondertussen de eieren los met de melk en zout en peper naar smaak. Verwarm olie of bakboter in een grote koekenpan en schenk het eimengsel hierin. Bak op een laag vuur tot het mengsel licht begint te stollen. Strooi nu de geraspte kaas erboven op. Laat de omelet gaar worden en de kaas mooi smelten. Roer de ui en de paprika door de stamppot en serveer met een punt kaasomelet.

Eet smakelijk!