In elk gebouw en ruimte is er ventilatie nodig om goed te kunnen ademen. De luchtcirculatie zal mechanisch door een huis of kantoorgebouw moeten worden doorgevoerd. Een essentieel onderdeel van dit ventilatiesysteem is de spirobuis. Met dit artikel willen we je uitleggen wat spirobuizen zijn en wat je eraan hebt.

Wat is een spirobuis?

Voor het goed kunnen doorvoeren van lucht zijn er buizen en kanalen nodig. De spirobuis, ook wel spiraalboor, spiralobuis of stalen ventilatiebuis genoemd, is een ronde luchtkanaal. Doordat het gegalvaniseerd is zal het veel minder snel roesten. De buis is normaal gesproken solide, zodat de lucht binnenin altijd vrij door kan stromen. De spirobuis is gemaakt van spiraal gekliste staalband en dat verklaart dat het zo strak en stevig is.

Waarvoor worden spirobuizen gebruikt?

De spirobuis heeft eigenlijk slechts 1 taak: het doorvoeren van lucht. Door de buis heen wordt de aan- of afvoer mogelijk gemaakt.

Diversiteit aan toepassingen

De lucht kan voor diverse doeleinden doorgevoerd worden. We hebben al het ventilatiesysteem aangehaald, waarmee luchtverversing gerealiseerd wordt. Het kan zijn dat een restaurant grote afzuigkappen heeft, waarbij de kooklucht zo snel mogelijk afgevoerd moet worden. Daarnaast kan een kantoorgebouw de klimaat reguleren via de luchtkanalen door warme of koude lucht in te brengen. Je ziet al dat de mogelijkheden legio zijn.

Circulatie

Elke type installatie stelt andere eisen aan de luchtkanalen. Belangrijk is wel dat er altijd een vorm van luchtcirculatie moet zijn, waarbij de aan- en afvoer van lucht altijd in balans moeten zijn. Dat betekent dat je in bepaalde situaties separaat van de aanvoerbuis een aparte buis installeert, die de afvoer mogelijk maakt. Het is vaak niet noodzakelijk, omdat simpele roosters in muren, ramen of deuren de balans al voldoende kunnen herstellen. In een afgesloten ruimten middenin een gebouw zal de luchtverversing echter minder optimaal zijn. Dan helpt het om een extra buis te installeren.

Varianten

Vanwege het bovenstaande kun je vaststellen dat de type spirobuis per toepassing bepaald moet worden. De spirobuis wordt in verschillende maten en kwaliteiten geproduceerd. Dan hebben we het over de lengte, diameter en luchtdichtheidsklasse. De eerste twee punten liggen voor de hand en verwijzen naar de afmetingen. De luchtdichtheidsklasse gaat uit van de mate waarin er lucht uit de spirobuis lekt. Hoe beter de luchtdichtheid, hoe optimaler de doorstroom uiteraard is.

Wat heb ik allemaal erbij nodig?

De benodigdheden voor het installeren en monteren van de buizen bestaan uit diverse verbindingsstukken, verloopstukken, terugslagkleppen, zadelstukken, klemmen en dergelijke. Ook deze zijn in diverse kwaliteiten en toepassingen verkrijgbaar. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de spirobuizen aan elkaar gekoppeld, gefixeerd (zwevend, plafond of muur) en gemonteerd worden op de werktuigbouwkundige installatie (ventilatie /klimaat) of simpelweg een ventilator.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Nagenoeg elk product kent voor- en nadelen. Bij de spirobuis belichten we deze beknopt.

Voordelen

  • Het is een duurzame oplossing die lang mee gaat.
  • Er zijn veel hulpstukken verkrijgbaar. Voor een project wat in het zicht uitgevoerd wordt kun je met goed passende hulpstukkken een fraaie afwerking realiseren.
  • Het systeem is vrij eenvoudig schoon te maken.
  • De kosten voor materiaal en installatie zijn relatief laag.
  • De ventilator hoeft niet heel hard te werken. De prestaties zijn luchttechnisch ideaal, want er wordt veel lucht door buis heen verplaatst
  • Bij gebruik van het afdichtingsrubber kan de installatie vlot verlopen, zonder gebruik te hoeven maken van bijvoorbeeld kit.

Nadelen

  • Het wegwerken van een grote ronde buis valt niet altijd mee.
  • Vaak worden er verscheidene aftakkingen gemaakt en als gevolg daarvan kunnen er vervelende geluiden ontstaan. Dit is in te perken, maar vereist weer speciale voorzieningen.
  • In het geval gebruik gemaakt wordt van het afdichtingsrubber is het systeem niet snel en eenvoudig aan te passen aan veranderende behoeften. Vast is dan erg vast.

De spirobuis hoort in elk bouwproject thuis

De spirobuis is essentieel in elk bouwproject. Nu je weet wat je eraan hebt hopen we dat je beter in staat bent om de juiste keuzes te maken.