Ben jij gek op pizza? En maak je graag zelf jou eigen pizza? Maar lukt het niet om een knapperige korst te krijgen? Dit ondanks dat je de juiste ingrediënten gebruikt en je ondertussen een diploma hebt in het kneden van deeg. Dan is het een goed idee om te gaan kijken naar een pizzasteen. Dit kan de doorslag geven tussen een zompige bodem en een knapperige korst. In deze blog leggen we jou uit hoe een pizzasteen werkt, hoe dik deze moet zijn en wat het beste materiaal is.

Functie van een pizzasteen

Je zult vast wel gemerkt hebbendat als je thuis pizza maakt deze helaas nooit dezelfde knapperige korst krijgt als bij de Italiaan. De reden dat jij thuis niet zo’n knapperige korst kan krijgen, heeft onder andere te maken met dat de onderkant van de pizza niet warm genoeg wordt in jouw oven thuis. Bij jouw favoriete pizzarestaurant gebruiken ze waarschijnlijk een klassieke oven die met hout wordt gestookt. Dit doen ze, omdat de bodem van de oven veel heter is dan een rooster of een bakplaat. Maar je kunt natuurlijk moeilijk thuis een klassieke oven maken. Toch is het mogelijk om ook thuis een authentieke pizza klaar te maken, door een pizzasteen te gebruiken. Met een pizzasteen kun je thuis een klassieke houtgestookte pizzaoven namaken. Dit komt doordat als je de steen in je oven plaatst, de steen warmte op neemt en deze daardoor beter kan vasthouden.
Dik of dun?

Een pizzasteen neemt dus warmte op, maar hoe dik of dun moet deze zijn? Over het algemeen kun je het makkelijkst aan een keramieken pizzasteen komen. Dan is het belangrijk dat je kiest voor een dikke steen. Hoe dikker de steen des te beter deze de warmte opneemt. Je kunt dus het best een dikke steen nemen, toch is een dunne steen nog altijd beter dan helemaal geen steen.

Wat voor materiaal is het beste?

Oké je weet nu dat je een pizzasteen nodig hebt, maar van wat voor materiaal moet die dan gemaakt zijn? Als je gaat kijken naar een pizzasteen kun je kiezen uit keramiek, gietijzer en staal. Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen en verschild van elkaar.

Keramieken Pizzasteen

Keramiek is het meest gebruikte materiaal dat wordt gebruikt voor een pizzasteen. Dit is de meest goedkope oplossing die je hebt, wanneer het aankomt op het aanschaffen van een pizzasteen. Toch is dit niet het beste materiaal dat je kan kiezen. De keramieken stenen willen nog wel eens breken als ze in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Dit komt door de snelle overgang van temperatuur. Ook kunnen ze breken doordat ze vocht opnemen nadat ze gewassen zijn. Dit geld overigens voor de meeste pizzastenen. Daarom is het aan te raden om de resten die blijven zitten op de steen, eraf te krabben of te poetsen.

Gietijzeren plaat

Het grootste voordeel van een gietijzeren pizzaplaat is dat deze lekker snel heet kan worden. Dit is erg fijn als je niet lang wilt wachten voordat je kan gaan bakken. Een gietijzeren plaat kost vaak iets meer dan een van keramiek, maar als je het ons vraagt absoluut de moeite waard. En zijn ze makkelijker schoon te houden dan een steen van keramiek. Wel zijn ze een stuk zwaarder, maar hierdoor is de is de kans dat ze breken te verwaarlozen.

Stalen pizzaplaat

Een stalen pizzaplaat is misschien wel het de beste plaat voor het maken vaan pizza, hierdoor is het ook de duurste optie. Ook komt dit doordat het lastig is om een stalen pizzaplaat te krijgen in Nederland, omdat je deze vaak op maat moet laten snijden. Met een stalenplaat bereik je heel snel de ideale temperatuur om je pizza te bakken. Ook verdeeld hij beter de temperatuur dan een keramieken steen of gietijzeren plaat. Net als de gietijzeren variant, is deze plaat erg zwaar. Dit zorgt ervoor dat je hem moeilijk uit de oven kunt halen. Ondanks dit is dit de beste optie om thuis een authentieke pizza te maken. Dus als je de beste resultaten wilt, zeker de moeite waard.