Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Wanneer iemand een huis wil kopen, moet hij een grote spaarpot hebben om dit zomaar ineens te kunnen bekostigen. Een andere manier om een huis te kunnen kopen is met behulp van een hypothecaire lening, in de volksmond ook wel hypotheek genoemd. Iemand mag hiervoor een maximaal bedrag lenen bij een hypotheekverstrekker, maar hoe is dat bedrag precies opgebouwd?

Hypotheek

Een hypotheek is dus een lening bij een geldverstrekker die ervoor kan zorgen dat iemand een huis kan kopen. Deze lening mag maximaal de volledige waarde van het huis betreffen. Eerder was het zo dat iemand iets meer kon lenen, maar dat is niet meer mogelijk. Met deze lening kan iemand dus een huis kopen. Deze persoon zal maandelijks de geldverstrekker terug moeten betalen en dat moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Daarom is het dus ook zo dat er van te voren berekend wordt hoeveel iemand maximaal kan lenen en dus per maand kan terugbetalen.

Maximale lening

De maximale hypotheek wordt berekend door gebruik te maken van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk of iemand een vast contract heeft of niet. Met een vast contract is het een stuk aannemelijker dat iemand ook een vast, maandelijks inkomen houdt. Dat is dan ook direct de tweede factor. Hoeveel iemand maandelijks verdient. Een hypotheek moet namelijk binnen een bepaalde tijd betaald worden en het moet dan wel zo zijn dat iemand met de maandelijkse kosten dat bedrag binnen deze bepaalde periode heeft afbetaald. Er wordt dus berekend hoeveel iemand maandelijks maximaal kan afbetalen over deze periode. Dit bedrag wordt uiteindelijk toegekend als hypotheek. Naast de maandelijkse inkomsten wordt er gekeken wat iemand maandelijks aan vaste uitgaven heeft. Ook dit is belangrijk om inzichtelijk te hebben. Op die manier wordt het pas echt duidelijk wat iemand over heeft per maand om aan hypotheek te kunnen aflossen. Als laatste is het belangrijk om te weten of er schulden zijn. Wanneer iemand schulden heeft kan dat namelijk betekenen dat iemand zijn vaste lasten niet kan betalen, maar ook dat deze schulden afbetaald moeten worden en dat minder ruimte overlaat voor de hypotheek. Wil je precies weten wat je kunt verwachten bij een hypotheek? Dan is het verstandig om een goede hypotheek adviseur in de arm te nemen.