Is het je ooit opgevallen dat je elke nacht bijna een derde van je dag op je bed doorbrengt? Het laken regelmatig wassen klinkt je misschien bekend in de oren, maar regelmatig je matras schoonmaken, dat gebeurt meestal niet. Dit kan zijn omdat je ofwel niet genoeg tijd heeft, ofwel niet weet hoe je het gemakkelijker moet doen. De matrasspecialist stelt zelfs voor om je matras twee keer per jaar schoon te maken om te voorkomen dat huisstofmijt, dode huid, vuil, vlekken en ander vuil je slaapgedeelte bezetten. Volgens de Amerikaanse Raad voor Wetenschap en Gezondheid kan je matras tien miljoen huisstofmijten herbergen. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom je geen goede slaapkwaliteit heeft. Maak je zich geen zorgen, want het schoonmaken van de matras is niet zo moeilijk als je denkt. Hier zijn 3 simpele dingen die je wel en niet moet doen bij het schoonmaken van de matras.

Schoonmaken van het matras, 3 tips

1. Verwijder huisstofmijt en ander vuil

De huisstofmijten zijn onzichtbaar aan de oppervlakte of zelfs op de diepere lagen van de matras. Een stofzuiger met bekledingsopzetstuk is de beste manier om deze huisstofmijt kwijt te raken. Werk van boven naar beneden aan de matras en besteed extra aandacht aan de boxspring. Druk de kop van de stofzuiger stevig op het oppervlak van de matras om stof van onder de matras op te zuigen.

2. Verwijder de vlek

Biologische vloeibaarheid, zoals bloed, zweet, urine en andere soorten vloeibaarheid, zoals wijn, kan een hardnekkige vlek achterlaten die moeilijk van je matras te verwijderen is. Een enzymreiniger is een effectieve manier om de biologische vlek te verwijderen. Je kunt wat enzymreiniger op een witte doek spuiten en de witte doek voorzichtig over de vlek op de matras wrijven. Een andere manier is om je eigen reinigingsmengsel oplossing te maken door zeep of waterstofperoxide in het koude water te mengen. Test altijd de zelfgemaakte reinigingsoplossing in een klein gedeelte van de matras om er zeker van te zijn dat je de juiste verhouding heeft van de oplossing om de vlek te verwijderen. Zodra de vlek is verwijderd, spons je het vochtige gebied en laat je het drogen.

3. Weg met de geuren

De matras kan ook naar stof of opgedroogde vlekken ruiken. Daarom kan zuiveringszout een eenvoudige oplossing zijn om van deze geuren af te komen. Doe zuiveringszout over het oppervlak van de matras en bewaar het 24 uur voor het beste resultaat. Bewaar de matras indien mogelijk in de buurt van het gebied dat aan zonlicht wordt blootgesteld. Zuig tot slot al het bakpoeder op. Deze stap is om ervoor te zorgen dat je geen slechte geurmatras heeft die je slaap kan afleiden.

Matras schoonmaken, 3 dont’s

1. Gebruik geen multifunctionele stofzuiger voor de matras.

Het wordt afgeraden om een multifunctionele stofzuiger te gebruiken, aangezien deze niet voldoende zuigkracht heeft als stofzuiger voor bekleding. Een multifunctionele stofzuiger kan de huisstofmijt op het matrasoppervlak niet volledig opzuigen. Het is nog erger omdat alle huisstofmijten op het matrasoppervlak terechtkomen.

2. Maak de matras niet te nat

Als de matras te nat wordt met een reinigingsoplossing of water, kan de matras beschadigd raken. Deze voorzorgsmaatregel is genoemd door wereldwijde matrasfabrikanten.

3. Vermijd stoomreiniging

De stoomreiniger wordt niet aanbevolen om de bacteriën op zachte stoffen meubels zoals matrassen te doden. Dit komt doordat het vocht uit de stoom schimmel in het meubelschuim kan bevorderen. Bovendien kan vocht het matrasschuim beschadigen, wat resulteert in een oncomfortabel matras.

Samenvatting

Het schoonmaken van de matras is niet zo ingewikkeld als je denkt. Gebruik een speciale stofzuiger om de huisstofmijt en eventueel vuil van de matras te verwijderen, gebruik een reinigingsmengsel om de vlek te verwijderen en gebruik zuiveringszout om de geur te verwijderen. Er zijn echter ook voorzorgsmaatregelen bij het reinigen van de matras om schade aan de matras en bacteriële besmetting te voorkomen. Deze voorzorgsmaatregelen zijn: gebruik nooit een multifunctionele stofzuiger, maak de matras niet te nat en vermijd indien mogelijk stoomreiniging. De juiste manier om je matras te reinigen, zorgt ervoor dat je een schoon, fris en duurzaam matras heeft. Als je na verschillende schoonmaakbeurten geen verschil voelt in je slaap, het is waarschijnlijk het juiste moment om de nieuwe te kopen.