Een huis verkopen is iets waar slechts heel weinig mensen een uitgebreide ervaring mee hebben. Dat hoeft ook niet te verbazen. Een woning is een enorme investering die de meeste mensen slechts één à twee keer in een leven maken. Logischerwijze doe je normaal gesproken een dergelijke investering ook niet snel van de hand. Ben je toch op het punt gekomen dat je jouw woning wilt verkopen? Dan vraag je je vast af wat je allemaal moet doen en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Makelaar of zelf verkopen?

De eerste stap in de verkoop van een huis is bepalen of je met een makelaar gaat werken of het zelf wilt doen. De meeste mensen kiezen, net door het gebrek aan ervaring, voor een makelaar. Deze professional neemt heel wat vervelend papierwerk voor zijn rekening en staat je in elke stap van het verkoopproces met raad en daad bij. Het is dan ook belangrijk dat de band met jouw makelaar sterk staat en er vertrouwen is. Vergelijk op voorhand goed de prijsverschillen en de verschillen in dienstenpakketten.

De verkoopprijs vastleggen

Natuurlijk heb je geen idee wat jouw woning nu eigenlijk echt waard is. Locatie is een belangrijke factor, maar ook de staat van de woning en de status van de markt op dat moment. Nochtans is een correcte prijsbepaling bijzonder belangrijke. Een te lage prijs zorgt voor decennia spijt en een te hoge prijs zorgt voor een onverkoopbaar pand. Kies je voor een makelaar zal deze in de regel een expert aanstellen om de marktconforme prijs vast te leggen. Verkoop je zonder makelaar? Ook dan schakel je best zelf en expert in om een correct idee van de prijs te krijgen.

Het papierwerk

Nog lang voor je aan de concrete verkoop begint moet er een hele bunder papierwerk klaarliggen en als verkoper is het jouw verantwoordelijkheid om dit verkoopdossier samen te stellen. De verplichte attesten en documenten die je aan potentiële kopers moet overhandigen zijn de volgende:

• Energieprestatiecertificaat: De EPC geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke maatregelen dat nog kunnen verbeteren. De EPC moet opgemaakt worden door een deskundige en is 10 jaar geldig.
• Het postinterventiedossier: De zogenaamde PID zijn alle documenten die de koper een bouwkundig beeld van de woning geven. Dat zijn dus de bouwplannen, de plannen van de elektriciteit en de leidingen, de aankoopfacturen en ga zo maar door.
• Het kadastraal uittreksel: het kadastraal uittreksel geeft aan hoe de overheid jouw perceel heeft gecatalogeerd. Hier vind je ook het bouwjaar en de perceeloppervlakte in terug.
• Het bodemattest: dit attest informeert de koper over de bodemkwaliteit van de grond.
• Elektrische keuring: de elektrische keuring is een verslag dat weergeeft hoe conform de elektrische installaties van de woning zijn. Volgt hier een negatief advies? Dan heeft de koper 18 maanden na aankoop de tijd om dit op te lossen.
• De stedenbouwkundige inlichtingen: deze bevatten informatie over de stedenbouwkundige bestemming van jouw woning.

Breng jouw woning in beeld

Alle papierwerk door jezelf of jouw makelaar verzameld? Dan is het tijd om jouw woning in beeld te brengen en online te plaatsen. Een ontzettend belangrijke stap want een eerste indruk maak je slechts één keer. Hiervoor kan je professionele huisfotografen inschakelen. Denk naast traditionele foto’s ook aan een virtuele tour of eventueel zelfs luchtfoto’s met behulp van drones.

Gebruik het wereldwijde web

Natuurlijk zijn er tal van immosites om jouw woning op te plaatsen. Maar vergeet ook de kracht van social media niet. Zet jouw huis op Facebook of zelfs op YouTube. Maak een instagram story waarbij je jouw woning in beeld brengt en het hele proces volgt. Organiseer een flyeractie bij jou in de buurt om de mensen te bereiken. Wees zichtbaar.

Durf te onderhandelen

Staat jouw woning te koop en is er een bod uitgebracht? Dan zal dit in de meeste gevallen een bod zijn dat iets lager ligt dan de vraagprijs. Laat de champagne dan nog even in de ijskast staan en overweeg om een tegenbod te doen. Een onderhandeling over de vraagprijs is altijd even aftasten, maar zeker is dat het eerste bod er eentje is dat je nooit meteen moet aanvaarden.