Huis te koop duitsland

Huis Duitsland

Heb je een budget, wil je verhuizen en zoek je een mooie woning over de grens? Dan is een huis kopen in Duitsland altijd leuk. Op zoek naar een geschikt stekje, waar je alleen, samen met jouw partner of het hele gezin wilt wonen, kan een vrolijke gebeurtenis zijn. Maar er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten, wil je de stap maken van het emigreren naar Duitsland.

Te koop of niet?

In Nederland staat een hoop te koop. Er rust weinig tot geen taboe op het te koop zetten van jouw huis: daarom zie je vaak van verre al, of een stulpje voorzien is van een ‘Te Koop’-bord. In Duitsland is dit wat anders. Hier zie je niet altijd of een woning te koop staat, waardoor het zoeken – en vinden – een lastigere taak blijkt te zijn. Het contacten en inschakelen van een makelaar kan daarom zeer verstandig of zelfs een vereiste zijn. Deze weet precies waar jij het moet zoeken.

Ein bisschen teuer

Het inschakelen van een makelaar is in Duitsland wat duurder, dan in Nederland. Althans, voor Nederlandse begrippen vraagt een koopbemiddelaar in Duitsland wat meer: tot soms wel 7%, om precies te zijn. Om specifieke kosten te omzeilen is het aantal ‘stille verkopen’ in Duitsland aanzienlijk hoger dan in Nederland, waarbij huizen enkel aangeboden worden bij expliciete navraag. De buren mogen in dit geval niets van het te koop staan van het huis afweten.

Het leukste

Natuurlijk; aan het kopen van een huis – zowel in Nederland, als in Duitsland – lijken wat haken en ogen zitten. Het kan een moeizaam proces zijn, waarbij veel regels en wetten om de hoek kijken. Maar: laat dit de pret niet drukken! Het leukste van het zoeken van een huis in Duitsland blijft nog altijd het touren, snuffelen, zoeken en… vinden. Gewoon navragen, rondkijken en speuren is het allerleukste van het vinden van jouw nieuwe droomplek in Duitsland. Garantiert!