De voordelen van een foamroller.

Foamroller

Voor wie een gloednieuwe fitness routine begint, is het niet ongebruikelijk om te worden getroffen met een geval van DOMS (Delayed-Onset Muscle Soreness). Dit klinkt eng, maar het betekent eigenlijk niet meer dan vertraagde spierpijn. Als het menselijk lichaam een tijdje niet actief is geweest, of er wordt een nieuwe trainingsstijl uitgeprobeerd, waarvan sommige spieren een tijdje ongebruikt zijn geweest, dan is het tijd voor een foamroller als ondersteunend middel tegen spierpijn.

Foamrollen is een vorm van myofasciale afgifte techniek die toegepast wordt op het lichaam. Bij deze techniek worden de fascies (bindweefsel) in het lichaam gemasseerd op een milde en vriendelijke manier. Het werkt door de spieren met fasciale beklemming te masseren en weer los te laten. De druk die uitgeoefend wordt door de roller helpt “knopen” weg te masseren die zich gevormd kunnen hebben in het spierweefsel.

Hoe werkt foamrollen?

Om een foamroller te gebruiken masseer je de roller langzaam langs de stijve spieren, zoals kuiten, hamstrings, quads en Iliotibiale banden en middenrug. Gebruik hierbij zoveel mogelijk het eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen ‒ zolang het prettig aanvoelt. Bij deze oefening is langzaam en beheerst de oplossing. Gebruik de hele lengte van de spier om over de foamroller te rollen, waarna er kan worden overgegaan op kleine bewegingen om de gevoelige plekken aan te pakken.

Haal diep adem tijdens het rollen, dit helpt de bloedstroom (en zuurstof) goed te circuleren en in de spieren te verhogen. Bij Fitnessapparaat.nl zijn verschillende soorten foamrollers verkrijgbaar, waaronder foamrollen met verhoogde secties, die nog intenser in de spieren kunnen worden geduwd. Deze hebben een mix van gladde en hobbelige structuren en zijn zo ontworpen om de handelingen van een massagetherapeut te simuleren. Dit helpt de spierspanning te verminderen.

Foamrollen kent vele voordelen.

Het verminderd spierpijn. Het verhoogt de zuurstof en bloedtoevoer naar het weefsel, wat helpt bij het natuurlijk genezingsproces. Een foamroller helpt bij flexibiliteit, ideaal voor rekken of revalidatie. En een van de grote voordelen is dat het helpt de spieren te strekken en verlengen, wat weer meer bewegingsvrijheid oplevert. Strakke spieren zijn gevoelig voor letsel, dus zelf ontgrendeling op een manier zoals deze, helpt om de algehele prestaties te verbeteren.

Nog een kleine tip.

Let wel dat het gebruik van een foamroller in begin ongemakkelijk kan zijn, vooral als de spieren overbelast zijn of gespannen aanvoelen. Begin licht in het gebied wat pijnlijk aanvoelt; teveel druk uitoefenen op een ontstekingsgebied maakt de kwaal alleen maar erger. Verlaag de druk of werk zoveel mogelijk om het gevoelige gebied heen. Foamrollen in verschillende uitvoeringen van Fitnessapparaat.nl zijn een fantastische aanvulling voor revalidatie- en sport herstel sessies.